Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ο Αρχιμήδης και στέμμα του βασιλιά.

Επεισόδιο 7: ΒΑΡΟΣ - ΜΑΖΑ.

Από τη σειρά Eureka! (1981) της καναδικής τηλεόρασης TVO. Το Εύρηκα! εξηγεί τη διαφορά μεταξύ του βάρους και της μάζας, και δείχνει πως μόνο η μάζα δεν αλλάζει στο φεγγάρι και στη γη.

TAXYTHTA (Eureka! Episode 3 - Speed - Greek Subs)

Η έννοια της ταχύτητας έχει εισαχθεί στη σχέση αδράνειας και μάζας . Έννοια: Η δύναμη ποικίλλει ανάλογα με τη μάζα και το ρυθμό μεταβολής της ταχύτητας.

ΜΑΖΑ (Eureka! Episode 2 - Mass - Greek Subs)

Επεισόδιο 2: ΜΑΖΑ.
Από τη σειρά Eureka! (1981) της καναδικής τηλεόρασης TVO. Με βάση την έννοια της αδράνειας, το Εύρηκα! προσθέτει τον παράγοντα της μάζας, λέει πως μετριέται, και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο διαφέρει από το μέγεθος. Έννοια: Η αδράνεια αυξάνει με τη μάζα.

ΕΡΓΟ (Eureka! Episode 8 Work - Greek Subs)

Επεισόδιο 8: ΕΡΓΟ.
Από τη σειρά Eureka! (1981) της καναδικής τηλεόρασης TVO. Ένας αρσιβαρίστας και ένας κλόουν βοηθούν στο να παρουσιαστεί ο ορισμός του έργου στη φυσική. Έννοια: Έργο = Δύναμη επί Απόσταση.

ΚΙΝΗΤΙ΄ΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΑΔΡΑΝΕΙΑ (Eureka! Episode 1 - Inertia - Greek Subs)

Επεισόδιο 1: ΑΔΡΑΝΕΙΑ.
Από τη σειρά Eureka! (1981) της καναδικής τηλεόρασης TVO. Το εισάγωγικό επεισόδιο ορίζει την έννοια της αδράνειας, τον πρώτο νόμο της Φυσικής: "Στα αντικείμενα αρέσει να κάνουν ότι ήδη κάνουν".

ΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ (Eureka! Episode 20 - Greek Subs)

Επεισόδιο 20: Μετρώντας τη Θερμοκρασία.
Από τη σειρά Eureka! (1981) της καναδικής τηλεόρασης TVO. Το Εύρηκα! δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ο Σουηδός επιστήμονας Άντερς Κέλσιους ανακάλυψε το θερμόμετρο, με την διαστολή του υδραργύρου ως μέτρο της θερμοκρασίας.

βρασμός

Στο Διάστημα, δείχνει το βίντεο της NASA, κατά το βρασμό του νερού σε σχεδόν μηδενική τιμή βαρύτητας δε δημιουργείται άνωση και ρεύματα μεταφοράς θερμότητας, με αποτέλεσμα οι φυσαλίδες ατμού που σχηματίζονται να μην ανεβαίνουν προς την επιφάνεια, αλλά να συγκεντρώνονται σε μια γιγαντιαία φυσαλίδα που ταλαντεύεται μέσα στη μάζα του υγρού. Η μάζα του νερού που θερμαίνεται δεν ανυψώνεται και συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο θερμή. Έτσι, μια μικρή μάζα νερού φτάνει σε κατάσταση βρασμού πολύ πιο γρήγορα, ενώ οι περιοχές του υγρού «μακριά» από τη θερμαντική επιφάνεια παραμένουν σχετικά ψυχρές. Πρόβλημα, λοιπόν, το να φτιάξουμε έναν καϊμακλή μέτριο ελληνικό με 12 φουσκάλες

Άνωση

Διδακτικά σενάρια

Διδακτικοί στόχοι

Προτάσεις σχεδιασμού της διδασκαλίας

Εκπαιδευτικό Λογισμικό

Εκπαιδευτικό Λογισμικό Φυσική Β και Γ τάξεων γυμνασίου

Ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό

Ρήματα διδακτικών στόχων από Γράψα Ιωάννη

τεστ

katfilip@gmail.com

Βρασμός

Το σώμα μας ο φορτιστής του μέλλοντος


Τέρμα στην αγωνία όσων “μένουν” από μπαταρία του κινητού τηλεφώνου τους, του iPod ή όποιας άλλης μικρής φορητής συσκευής τους σε μια δύσκολη στιγμή, έρχεται να βάλει μια νέα τεχνολογία, που θα χρησιμοποιεί την κίνηση του ανθρωπίνου σώματος για να παράγει ενέργεια.

ΑΤΜΟΚΙΝΗΣΗ

Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης